Dit is het derde kinderboek van de hand van Lut Beliën. Het boek gaat over de 2 kerkuilen 'Rien en Katrien' die wonen in het molenhuisje in Mol. Doordat zij laag over de grond vliegen voor het vangen van muizen zijn zij vaak het slachtoffer van voorbijrazende auto's. Rien en Katrien ondervinden dit gevaar dagelijks en daarom gaan zij een fluo jasje dragen.

De tekst van het boek is geschreven in rijmvorm en is leuk om (voor) te lezen. Om het geheel nog leuker te maken is er een muziekstukje voorzien. Dat muziekje is te vinden op de facebookpagina van 'Rien en Katrien'. Achteraan in het boek staan nog heel wat extra weetjes. Zo zijn er ook QR-codes voorzien die bij het openen ervan een filmpje vertonen met extra informatie.

Het grote doel van het boek is het promoten van het dragen van fluovestjes. Er is een beperkte oplage voorzien met ingeplakte 3D-sterretjes, lezen is leuk maar lezen én voelen is nog véél leuker...

Voor 15 euro (+ 3 euro voor verzending) kan je een boek bestellen (corona-crisis-prijs) :

- via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- via GSM: 0473-37.64.82

- via facebookpagina 'Rien en Katrien'.

Veel leesplezier!

 

 katrien Evy en Lut

20.000 euro hulp voor Kerkuil

De Kerkuilwerkgroep Vlaanderen werkt al jaren als afdeling onder de koepel van Vogelbescherming Vlaanderen. Haar visie op de bescherming van inheemse diersoorten, hier dus de Kerkuil, sluit immers 100% aan bij de visie van Vogelbescherming Vlaanderen.

Vanuit de Kerkuilwerkgroep kreeg Vogelbescherming Vlaanderen het signaal dat er enkele zwakke schakels zijn in het veilig stellen van onze populatie kerkuilen. Aangezien de meer dan 500 vrijwilligers al langer dan 40 jaar de Kerkuil monitoren, weten ze beter dan wie ook waar de hiaten zich bevinden die de overlevingskansen van de Kerkuil in Vlaanderen verkleinen. De Kerkuilwerkgroep werkte een nieuw plan uit om die zwakke schakels aan te pakken en zette een extra beschermingsproject op. Op die manier willen ze met raad en daad de Kerkuil en zijn biotoop nog beter te beschermen.

Voornaamste acties:

 • Er worden 200 extra nestkasten geplaatst om de aaneensluiting van versnipperde relictpopulaties te verzekeren.
 • De verzamelde data, kennis en ervaringen worden vertaald in praktische handleidingen, rapporten en beleidsnota’s.
 • Voor het publiek worden allerhande educatieve en informatieve activiteiten georganiseerd om de betrokkenheid te verhogen en de bescherming in het veld te versterken.

Uiteraard kunnen deze plannen niet uitgevoerd worden zonder financiële middelen. Vooral de bouw, plaatsing en het inbraakveilig maken van 200 duurzame nestkasten vraagt een serieuze investering. Vogelbescherming Vlaanderen is dan ook heel blij dat ze met een projectaanvraag 20.000 euro steun kon losmaken uit het Fonds Jozef Van Ammel, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Op die manier zullen we samen bijdragen aan een meer en betere bescherming van onze fauna.

 

Wens je meer informatie over dit project?

Ludo Smets, voorzitter Kerkuilwerkgroep Vlaanderen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

0496-26.23.96

 

Wil jij Vogelbescherming Vlaanderen en de Kerkuilwerkgroep verder ondersteunen en op de hoogte blijven van hun acties en campagnes? Dit kan via een combilidmaatschap van slechts 24 euro/jaar.

Lut Beliën uit Mol schreef haar tweede kinderboek over de uilen Rien en Katrien uit het Molse watermolenhuisje. Deze keer is het een leuk doeboek met rijmpjes die gerapt kunnen worden.

Ook dit jaar is de uilenbak aan het watermolenhuisje in Mol Centrum onbewoond. “Sinds de rioleringswerken van vorig jaar is het uilenkoppel Rien en Katrien niet meer naar de bak teruggekeerd”, zegt Lut Beliën van de Kerkuilwerkgroep. “Rien komt er nog wel geregeld in zitten, maar keert altijd richting Zuiderring. Misschien heeft hij daar ergens wel een nest.”

Vervolg op uilenboek

Lut Beliën is echt verzot op kerkuilen. “Ik vind het zo’n mooie en interessante diertjes”, zegt ze. “Daarom heb ik vorig jaar een eerste kinderboek geschreven over de Molse kerkuilen Rien en Katrien. Het boek was in geen tijd uitverkocht. Meteen daarna wilde ik een vervolg schrijven.”

Dit jaar pakt Lut uit met een boek over Rien en Katrien en hun kleine spruiten Jip, Jan, Jet en Jop. “Het is een doeboek voor kinderen tussen 3 en 8 jaar geworden waarvan je de teksten kan voorlezen of kan rappen”, zegt Lut. “Naast de tekst heb ik ook de prenten zelf gemaakt. Eerst wilde ik creatief werken met zelfklevende stickers en uitklapbare flappen, maar dat maakte het boek te duur.”

Eieren en muizen

Om het kinderboek creatief te maken, gebruikte Lut uitgeknipte en geplastificeerde figuurtjes die met klittenband op de pagina’s zijn gekleefd. We hebben 2.000 eieren, muizen en dominostenen uitgeknipt en geplastificeerd en bijna 6.000 rondjes klittenband gekleefd”, zegt ze. “ Het resultaat na 1 jaar werken is een vrolijk en educatief kinderboek om fier op te zijn.”

Herbruikbare tas

Het prentenboek van Lut is te koop voor 17 euro. “Wie een boek koopt, krijgt er gratis een leuke herbruikbare winkeltas bij met de afbeelding van Rien en Katrien”, zegt Lut. 

Wie het kinderboek over Rien en Katrien wil, kan mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. of bestellen via telefoon: 0473/37.64.82. Snel zijn is de boodschap, want het boek is gelimiteerd in oplage.

In bepaalde regio’s willen wij onze organisatie, gesteund op vrijwilligers, nog verder uitbouwen. Ook jij kan als afgevaardigde van de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen in jouw eigen gemeente optreden. Een kleine greep uit het “mogelijk” takenpakket:

 • Je gaat op zoek naar informatie over het voorkomen van Kerkuilen in jouw regio.
 • Als inventariseerder verricht je systematisch onderzoek in een welbepaalde afgelijnde regio (jaarlijks inventariseren van een aantal toegewezen broedplaatsen en potentiële broedplaatsen op aanwezigheid van Kerkuil, volgens een omschreven gedragscode in functie van de meest optimale bescherming van de soort). Hiervoor hoef je geen universitair diploma op zak te hebben of professionele wetenschapper te zijn. Iedereen komt hiervoor in aanmerking. De nodige opleiding, vergunning en middelen worden door de werkgroep voorzien.
 • Als plaatselijk contact­persoon vertegenwoordig je de werkgroep en draag je bij tot de uitbouw van de organisatie. Bovendien help je actief bij de uitvoering van beschermingsmaatregelen zoals bijvoorbeeld het beveiligen van bestaande broedplaatsen, het plaatsen van nestkasten en het inrichten van voedselbronnen. Het ophangen van nestkasten dient professioneel te gebeuren om de levensduur van de nestkast en de kans op resultaat zo optimaal mogelijk te krijgen en te behouden.
 • De regionale medewerker zal in de eerste plaats bekommerd zijn om zijn/haar ‘eigen’ veiligheid, de veiligheid van derden en van de vogels. Hiertoe dient hij/zij alle ‘nodige’ veiligheidsmaatregelen te treffen zowel voor, tijdens als na de werken en controles. Al onze medewerkers kunnen beroepen op een verzekering Burgerlijke aansprakelijkheid en een Lichamelijke ongevallenverzekering.
 • Het plaatsen en onderhouden van nestkasten is een lange termijn project, de medewerker verbindt zich er toe de nazorg, het onderhoud en de opvolging te garanderen.
 • De regionale medewerker is verantwoordelijk voor het permanent onderhouden van de contacten met de eigenaars-locatiehouders, het gepast reageren op hun verzoeken en het beantwoorden van hun vragen.
 • Regionale medewerkers stemmen hun lokale werking en initiatieven af op de provinciale werking in overleg met de Regionale verantwoordelijken en in samenspraak met de Provinciale afgevaardigden.
 • Je bent Regionale verantwoordelijke voor het verzamelen en doorgeven van de gegevens van de jaarlijkse broed­vogelinventarisatie. Je verleent medewerking aan projecten van de Studiegroep Soortonderzoek binnen de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen.

Actieve medewerkers die de organisatie vertegenwoordigen kunnen wanneer aan alle voorwaarden wordt voldaan een medewerkerkaart van de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen bekomen. De titularis van dergelijke kaart wordt ‘erkend’ als geregistreerd medewerker.

Voor deze medewerkers kan eveneens een “controlevergunning” worden aangevraagd, onder dezelfde voorwaarden. Deze aanvragen dienen te gebeuren door de Provinciale afgevaardigden.

Is jouw interesse opgewekt of heb je nog enkele vragen, stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij hopen jou als nieuwe medewerker te mogen verwelkomen!

2017 WAS HET 40STE WERKINGSJAAR VAN ONZE KOEPEL-VRIJWILLIGERSORGANISATIE !

LANGS DEZE WEG WENSEN WIJ IEDEREEN DIE OP EEN OF ANDERE MANIER EEN STEENTJE HEEFT BIJGEDRAGEN AAN DE BESCHERMING VAN DE KERKUIL IN DE VOORBIJE JAREN DAARVOOR VAN HARTE TE BEDANKEN.

WIJ HOPEN OOK IN DE TOEKOMST OP ZOVEEL STEUN TE MOGEN REKENEN!

 

DANK U WEL !!!

 

NAMENS DE RAAD VAN BESTUUR KERKUILWERKGROEP VLAANDEREN:

Ludo, Aurel, Isabel, Johan, Geert, Carlo, Paul, Philippe, Stany, Peter, Patrick.