In bepaalde regio’s willen wij onze organisatie, gesteund op vrijwilligers, nog verder uitbouwen. Ook jij kan als afgevaardigde van de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen in jouw eigen gemeente optreden. Een kleine greep uit het “mogelijk” takenpakket:

  • Je gaat op zoek naar informatie over het voorkomen van Kerkuilen in jouw regio.
  • Als inventariseerder verricht je systematisch onderzoek in een welbepaalde afgelijnde regio (jaarlijks inventariseren van een aantal toegewezen broedplaatsen en potentiële broedplaatsen op aanwezigheid van Kerkuil, volgens een omschreven gedragscode in functie van de meest optimale bescherming van de soort). Hiervoor hoef je geen universitair diploma op zak te hebben of professionele wetenschapper te zijn. Iedereen komt hiervoor in aanmerking. De nodige opleiding, vergunning en middelen worden door de werkgroep voorzien.
  • Als plaatselijk contact­persoon vertegenwoordig je de werkgroep en draag je bij tot de uitbouw van de organisatie. Bovendien help je actief bij de uitvoering van beschermingsmaatregelen zoals bijvoorbeeld het beveiligen van bestaande broedplaatsen, het plaatsen van nestkasten en het inrichten van voedselbronnen. Het ophangen van nestkasten dient professioneel te gebeuren om de levensduur van de nestkast en de kans op resultaat zo optimaal mogelijk te krijgen en te behouden.
  • De regionale medewerker zal in de eerste plaats bekommerd zijn om zijn/haar ‘eigen’ veiligheid, de veiligheid van derden en van de vogels. Hiertoe dient hij/zij alle ‘nodige’ veiligheidsmaatregelen te treffen zowel voor, tijdens als na de werken en controles. Al onze medewerkers kunnen beroepen op een verzekering Burgerlijke aansprakelijkheid en een Lichamelijke ongevallenverzekering.
  • Het plaatsen en onderhouden van nestkasten is een lange termijn project, de medewerker verbindt zich er toe de nazorg, het onderhoud en de opvolging te garanderen.
  • De regionale medewerker is verantwoordelijk voor het permanent onderhouden van de contacten met de eigenaars-locatiehouders, het gepast reageren op hun verzoeken en het beantwoorden van hun vragen.
  • Regionale medewerkers stemmen hun lokale werking en initiatieven af op de provinciale werking in overleg met de Regionale verantwoordelijken en in samenspraak met de Provinciale afgevaardigden.
  • Je bent Regionale verantwoordelijke voor het verzamelen en doorgeven van de gegevens van de jaarlijkse broed­vogelinventarisatie. Je verleent medewerking aan projecten van de Studiegroep Soortonderzoek binnen de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen.

Actieve medewerkers die de organisatie vertegenwoordigen kunnen wanneer aan alle voorwaarden wordt voldaan een medewerkerkaart van de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen bekomen. De titularis van dergelijke kaart wordt ‘erkend’ als geregistreerd medewerker.

Voor deze medewerkers kan eveneens een “controlevergunning” worden aangevraagd, onder dezelfde voorwaarden. Deze aanvragen dienen te gebeuren door de Provinciale afgevaardigden.

Is jouw interesse opgewekt of heb je nog enkele vragen, stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij hopen jou als nieuwe medewerker te mogen verwelkomen!

Lut Beliën uit Mol schreef haar tweede kinderboek over de uilen Rien en Katrien uit het Molse watermolenhuisje. Deze keer is het een leuk doeboek met rijmpjes die gerapt kunnen worden.

Ook dit jaar is de uilenbak aan het watermolenhuisje in Mol Centrum onbewoond. “Sinds de rioleringswerken van vorig jaar is het uilenkoppel Rien en Katrien niet meer naar de bak teruggekeerd”, zegt Lut Beliën van de Kerkuilwerkgroep. “Rien komt er nog wel geregeld in zitten, maar keert altijd richting Zuiderring. Misschien heeft hij daar ergens wel een nest.”

Vervolg op uilenboek

Lut Beliën is echt verzot op kerkuilen. “Ik vind het zo’n mooie en interessante diertjes”, zegt ze. “Daarom heb ik vorig jaar een eerste kinderboek geschreven over de Molse kerkuilen Rien en Katrien. Het boek was in geen tijd uitverkocht. Meteen daarna wilde ik een vervolg schrijven.”

Dit jaar pakt Lut uit met een boek over Rien en Katrien en hun kleine spruiten Jip, Jan, Jet en Jop. “Het is een doeboek voor kinderen tussen 3 en 8 jaar geworden waarvan je de teksten kan voorlezen of kan rappen”, zegt Lut. “Naast de tekst heb ik ook de prenten zelf gemaakt. Eerst wilde ik creatief werken met zelfklevende stickers en uitklapbare flappen, maar dat maakte het boek te duur.”

Eieren en muizen

Om het kinderboek creatief te maken, gebruikte Lut uitgeknipte en geplastificeerde figuurtjes die met klittenband op de pagina’s zijn gekleefd. We hebben 2.000 eieren, muizen en dominostenen uitgeknipt en geplastificeerd en bijna 6.000 rondjes klittenband gekleefd”, zegt ze. “ Het resultaat na 1 jaar werken is een vrolijk en educatief kinderboek om fier op te zijn.”

Herbruikbare tas

Het prentenboek van Lut is te koop voor 17 euro. “Wie een boek koopt, krijgt er gratis een leuke herbruikbare winkeltas bij met de afbeelding van Rien en Katrien”, zegt Lut. 

Wie het kinderboek over Rien en Katrien wil, kan mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. of bestellen via telefoon: 0473/37.64.82. Snel zijn is de boodschap, want het boek is gelimiteerd in oplage.

2017 WAS HET 40STE WERKINGSJAAR VAN ONZE KOEPEL-VRIJWILLIGERSORGANISATIE !

LANGS DEZE WEG WENSEN WIJ IEDEREEN DIE OP EEN OF ANDERE MANIER EEN STEENTJE HEEFT BIJGEDRAGEN AAN DE BESCHERMING VAN DE KERKUIL IN DE VOORBIJE JAREN DAARVOOR VAN HARTE TE BEDANKEN.

WIJ HOPEN OOK IN DE TOEKOMST OP ZOVEEL STEUN TE MOGEN REKENEN!

 

DANK U WEL !!!

 

NAMENS DE RAAD VAN BESTUUR KERKUILWERKGROEP VLAANDEREN:

Ludo, Aurel, Isabel, Johan, Geert, Carlo, Paul, Philippe, Stany, Peter, Patrick, Frederik.

Zeker nog te vroeg om definitief conclusies te trekken maar 2018 zal geen topjaar worden voor de Kerkuil maar evengoed geen rampjaar.

Half juni zijn we op pad gegaan om de broedsels te controleren. Een aantal dingen vallen ons dit seizoen op. Het aantal nesten ligt nog vrij hoog maar het nestgemiddelde beduidend lager dan in de twee voorgaande piekjaren. Niet verwonderlijk daar er in 2016 en 2017 heel veel jongen uitvlogen en er een soort (lokale) verzadiging is opgetreden. De leeftijd van de jongen ligt (op enkele uitzonderingen na) tussen de 3 en 10 weken wat in tegenstelling tot andere jaren een korte spreiding is over het broedseizoen, slechts een héél klein aantal broedt nu nog op eieren. De voorbije jaren begonnen de Kerkuilen er alsmaar vroeger aan, nu zitten ze perfect op een normaal tijdsschema. De meeste gecontroleerde jongen zitten goed op gewicht.

Bijzonder dat in sommige nesten er een groot leeftijdsverschil tussen de jongen werd opgemerkt, pulli van 1 à 2 dagen en van 4 weken in eenzelfde nest! Dit zou kunnen wijzen op onderbroken leggen en broeden door omstandigheden. Hier en daar valt ook op dat verschillende eieren van legsels niet uitgekomen zijn. Dat broedende vrouwtjes in actieve rui kunnen zijn weten we en dat mannetjes het ruien vaak uitstellen tot na het uitvliegen van de jongen is ook normaal. Nu werden verschillende mannetjes in actieve rui gecontroleerd op het moment dat er nog maar halfwas jongen in het nest lagen...

In ieder geval als het "zomerse" weer blijft aanhouden kunnen tweede broedsels hier en daar verwacht worden!


 

Het broedseizoen van de Kerkuilen is volop aan de gang. Inmiddels hebben vrijwilligers van de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen bijna alle nestkasten en broedplaatsen wederom gecontroleerd.

Hoort u sissende geluiden in uw schuur of op uw zolder? Of ligt er een laag grote witte vlekken van uitwerpselen en zwarte glanzende braakballen van circa 6 cm lang op de grond? Dan broeden er mogelijk ook bij u Kerkuilen, misschien hebben ze zelfs jongen die 's avonds en 's nachts snurkende, blazende of katachtige geluiden maken. U kan dat doorgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Inmiddels zijn de meeste jongen geringd, op de metalen ring die om een poot wordt bevestigd staat een uniek nummer. Met het ringen van de vogels wordt heel wat informatie ingezameld over hun mysterieuze gedrag en leven. De vogels kunnen dan ook opgevolgd worden, waar ze terechtkomen, hoe oud ze worden, welke familiebanden er in de populatie worden samengesteld enzovoort. Al deze informatie wordt gebruikt om deze prachtige vogels nog beter te beschermen, en daar kan u ons dus bij helpen!

Hartelijk dank!