Extra beschermingsmaatregelen tegen populatieversnippering
20.000 euro hulp voor Kerkuil
De Kerkuilwerkgroep Vlaanderen werkt al jaren als afdeling onder de koepel van Vogelbescherming Vlaanderen. Haar visie op de bescherming van inheemse diersoorten, hier dus de Kerkuil, sluit immers 100% aan bij de visie van Vogelbescherming Vlaanderen.
Vanuit de Kerkuilwerkgroep kreeg Vogelbescherming Vlaanderen het signaal dat er enkele zwakke schakels zijn in het veilig stellen van onze populatie kerkuilen. Aangezien de meer dan 500 vrijwilligers al langer dan 40 jaar de Kerkuil monitoren, weten ze beter dan wie ook waar de hiaten zich bevinden die de overlevingskansen van de Kerkuil in Vlaanderen verkleinen. De Kerkuilwerkgroep werkte een nieuw plan uit om die zwakke schakels aan te pakken en zette een extra beschermingsproject op. Op die manier willen ze met raad en daad de Kerkuil en zijn biotoop nog beter te beschermen.
Voornaamste acties:
- Er worden 200 extra nestkasten geplaatst om de aaneensluiting van versnipperde relictpopulaties te verzekeren.
- De verzamelde data, kennis en ervaringen worden vertaald in praktische handleidingen, rapporten en beleidsnota’s.
- Voor het publiek worden allerhande educatieve en informatieve activiteiten georganiseerd om de betrokkenheid te verhogen en de bescherming in het veld te versterken.
Uiteraard kunnen deze plannen niet uitgevoerd worden zonder financiële middelen. Vooral de bouw, plaatsing en het inbraakveilig maken van 200 duurzame nestkasten vraagt een serieuze investering. Vogelbescherming Vlaanderen is dan ook heel blij dat ze met een projectaanvraag 20.000 euro steun kon losmaken uit het Fonds Jozef Van Ammel, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Op die manier zullen we samen bijdragen aan een meer en betere bescherming van onze fauna.
Wens je meer informatie over dit project?
Ludo Smets, voorzitter Kerkuilwerkgroep Vlaanderen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0496-26.23.96
Wil jij Vogelbescherming Vlaanderen en de Kerkuilwerkgroep verder ondersteunen en op de hoogte blijven van hun acties en campagnes? Dit kan via een combilidmaatschap van slechts 24 euro/jaar.
GEZOCHT : Regionale vrijwillige medewerkers (m/v)
In bepaalde regio’s willen wij onze organisatie, gesteund op vrijwilligers, nog verder uitbouwen. Ook jij kan als afgevaardigde van de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen in jouw eigen gemeente optreden. Een kleine greep uit het “mogelijk” takenpakket:
- Je gaat op zoek naar informatie over het voorkomen van Kerkuilen in jouw regio.
- Als inventariseerder verricht je systematisch onderzoek in een welbepaalde afgelijnde regio (jaarlijks inventariseren van een aantal toegewezen broedplaatsen en potentiële broedplaatsen op aanwezigheid van Kerkuil, volgens een omschreven gedragscode in functie van de meest optimale bescherming van de soort). Hiervoor hoef je geen universitair diploma op zak te hebben of professionele wetenschapper te zijn. Iedereen komt hiervoor in aanmerking. De nodige opleiding, vergunning en middelen worden door de werkgroep voorzien.
- Als plaatselijk contactpersoon vertegenwoordig je de werkgroep en draag je bij tot de uitbouw van de organisatie. Bovendien help je actief bij de uitvoering van beschermingsmaatregelen zoals bijvoorbeeld het beveiligen van bestaande broedplaatsen, het plaatsen van nestkasten en het inrichten van voedselbronnen. Het ophangen van nestkasten dient professioneel te gebeuren om de levensduur van de nestkast en de kans op resultaat zo optimaal mogelijk te krijgen en te behouden.
- De regionale medewerker zal in de eerste plaats bekommerd zijn om zijn/haar ‘eigen’ veiligheid, de veiligheid van derden en van de vogels. Hiertoe dient hij/zij alle ‘nodige’ veiligheidsmaatregelen te treffen zowel voor, tijdens als na de werken en controles. Al onze medewerkers kunnen beroepen op een verzekering Burgerlijke aansprakelijkheid en een Lichamelijke ongevallenverzekering.
- Het plaatsen en onderhouden van nestkasten is een lange termijn project, de medewerker verbindt zich er toe de nazorg, het onderhoud en de opvolging te garanderen.
- De regionale medewerker is verantwoordelijk voor het permanent onderhouden van de contacten met de eigenaars-locatiehouders, het gepast reageren op hun verzoeken en het beantwoorden van hun vragen.
- Regionale medewerkers stemmen hun lokale werking en initiatieven af op de provinciale werking in overleg met de Regionale verantwoordelijken en in samenspraak met de Provinciale afgevaardigden.
- Je bent Regionale verantwoordelijke voor het verzamelen en doorgeven van de gegevens van de jaarlijkse broedvogelinventarisatie. Je verleent medewerking aan projecten van de Studiegroep Soortonderzoek binnen de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen.
Actieve medewerkers die de organisatie vertegenwoordigen kunnen wanneer aan alle voorwaarden wordt voldaan een medewerkerkaart van de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen bekomen. De titularis van dergelijke kaart wordt ‘erkend’ als geregistreerd medewerker.
Voor deze medewerkers kan eveneens een “controlevergunning” worden aangevraagd, onder dezelfde voorwaarden. Deze aanvragen dienen te gebeuren door de Provinciale afgevaardigden.
Is jouw interesse opgewekt of heb je nog enkele vragen, stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij hopen jou als nieuwe medewerker te mogen verwelkomen!
40 JARIG JUBILEUM KERKUILWERKGROEP VLAANDEREN
2017 WAS HET 40STE WERKINGSJAAR VAN ONZE KOEPEL-VRIJWILLIGERSORGANISATIE !
LANGS DEZE WEG WENSEN WIJ IEDEREEN DIE OP EEN OF ANDERE MANIER EEN STEENTJE HEEFT BIJGEDRAGEN AAN DE BESCHERMING VAN DE KERKUIL IN DE VOORBIJE JAREN DAARVOOR VAN HARTE TE BEDANKEN.
WIJ HOPEN OOK IN DE TOEKOMST OP ZOVEEL STEUN TE MOGEN REKENEN!
DANK U WEL !!!
NAMENS DE RAAD VAN BESTUUR KERKUILWERKGROEP VLAANDEREN:
Ludo, Aurel, Isabel, Johan, Geert, Carlo, Paul, Philippe, Stany, Peter, Patrick.
Campagne tegen het houden van roofvogels en uilen in gevangenschap
Vogelbescherming wint publieksprijs van "De Standaard"